Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Ηχομασάζ

Τι είναι το ηχομασάζ και ποιες οι επιδράσεις του
Η αρμονία του ανθρώπου με τον εαυτό του και τον γύρω κόσμο απειλείται από καθημερινό στρες σε όλα τα σημεία της ζωής του. Εδώ έρχεται το Ηχομασάζ του Peter Hess ως μια μέθοδος χαλάρωσης : Στην ηχο-χαλάρωση λύνονται προβλήματα συσσωρευμένου καθημερινού άγχους, αβεβαιότητας καθώς και διάφορα άλλα μπλοκαρίσματα που παθαίνει ο οργανισμός. Αυτή η απελευθέρωση είναι μια καλή βάση να αναζωογο- θείτε και να δυναμώσετε τις εσωτερικές σας δυνάμεις. Στο ηχομασάζ έχουν αναγνωριστεί επιδράσεις πανάρχαιων χρόνων που το θεμέλιο τους είναι ο ήχος, τα οποία εφαρμόζονταν πριν από 5000 χρόνια στην Ινδική θεραπευτική τέχνη. Κατά την Ανατολική σκέψη ο άνθρωπος προήλθε από τον ήχο, άρα είναι ήχος. Αφού είναι ο άνθρωπος με τον εαυτό του και το περιβάλλον ήχος, μπορεί να διαμορφώσει τη ζωή του ελεύθερα και απλά. Ο Peter Hess σε πολύχρονες έρευνες και πρακτικές εφάρμοσε το ηχομασάζ για τις ανάγκες των ανθρώπων της δυτικής κουλτούρας. Από ήπια αλλά υψηλής επίδραση χαλάρωση μέχρι την τελική εφαρμογή στη θεραπεία και στα θεραπευτικά επαγγέλματα όπου εκτείνεται η εμβέλειά του.










Οι σπουδαιότερες επιδράσεις του Ηχομασάζ και της  
               Ηχοθεραπείας κατά Peter Hess®
 

- Γρήγορη επίτευξη βαθιάς χαλάρωσης
- Μυικές και νοητικές εντάσεις λύνονται
- Βελτιώνεται η λειτουργία των οργάνων και η εναρμόνιση μεταξύ τους
- Όλα τα κύτταρα του σώματος δονούνται και επανέρχονται στην αρχική
 
υγιή τους κατάσταση
- Επιδρά θετικά στην αυτοπεποίθηση, τη δημιουργικότητα και την αποδοτι-
  κότητα

- Αποβάλλεται το άγχος,ο νους ηρεμεί
  • Εναρμόνιση ψυχής,σώματος,πνεύματος

    -Πως γίνεται;
    Στο ηχομασάζ τοποθετούνται ηχητικά σκεύη πάνω στο σώμα με συγκεκριμένη διαδικασία και δονούνται με προσαρμοσμένα χτυπήματα.
    Το σώμα εναρμονίζεται με τις δονήσεις και εισέρχεται σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Μέσω αυτής της βαθιάς χαλάρωσης ενεργοποιούνται οι αυτοθεραπευτικές δυνάμεις του οργανισμού.
    -Τι προσφέρει στην υγεία;
    «Σε σωματικό επίπεδο, οι ήχοι δρουν μέσω της αίσθησης της ακοής και της αφής. Οι ήχοι μπορούν να δράσουν χαλαρωτικά και να μειώσουν το άγχος και έτσι να υποστηρίξουν τη φυσική τάση του οργανισμού για να επανέλθει σε αρμονία. Εκτός αυτού, οι ήχοι διεγείρουν το σώμα και τον εγκέφαλο, μέσω των δονητικών ερεθισμάτων.
    Στο επίπεδο νευρώνων, οι ήχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στοχευμένα για να επηρεάσουν τις συχνότητες των εγκεφαλικών κυμάτων και να οδηγήσουν τον εγκέφαλο σε κατάσταση χαλάρωσης. Οι ήχοι προκαλούν νευροφυσιολογικές αντιδράσεις, όπως την έκλυση νευρομεταβιβαστών. Μπορούν να διεγείρουν την αναδιοργάνωση του εγκεφάλου και την δημιουργία καινούργιων νευρωνικών διασυνδέσεων. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται π.χ. αποτελεσματικά για την αποκατάσταση ατόμων που πέρασαν εγκεφαλικό επεισόδιο.
    Στο ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο, οι ήχοι απευθύνονται άμεσα στα συναισθήματα, μέσω του λιμβικού συστήματος, χωρίς να γίνεται λογοκρισία από τη λογική. Για αυτό το λόγο οι ήχοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν έξοχα ως μη λεκτικό μέσον επικοινωνίας και έκφρασης.
    Η γνώση αυτή χρησιμοποιείται και εφαρμόζεται στοχευμένα και στην πρόληψη αλλά και στο συμβουλευτικό τομέα, όπως στην ηχοπαιδαγωγική κατά Peter Hess.


    -Μπορούν να την κάνουν όλοι;
    Το ηχομασάζ δεν χρησιμοποιείτε σε άτομα με βηματοδότη,
    σε εγκύους τους πρώτους τρεις μήνες και άτομα που έχουν όγκο.
    σίγουρα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε αυτά τα άτομα, αλλά για καθαρά προοληπτικούς λόγους δεν εφαρμόζεται σε αυτές της ομάδες.
    -Μπορούν να την κάνουν και τα παιδιά; σε τι τα βοηθά;
    ‘Ολο και περισσότερα παιδιά εμφανίζουν προβληματική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της μάθησης και του παιχνιδιού. Το ηχομασάζ κατά Peter Hess® έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του στην πράξη ως προς την ενίσχυση της ικανότητας αυτοσυγκέντρωσης, της επιμονής και της χαλάρωσης. Μέσα από την πολυετή εμπειρία στην θεραπευτική παιδαγωγική και στην ηχοπαιδαγωγική σε ανθρώπους με ή χωρίς ειδικές ανάγκες, έχει διαμορφωθεί μια πολύμορφη γκάμα προσεγγίσεων, τις οποίες προσπαθούμε να μεταδώσουμε μέσω του παιχνιδιού. Ειδικά όταν δουλεύουμε με παιδιά, χρειαζόμαστε πολλές πηγές για να δράσουμε άμεσα και βοηθητικά.
    Κάποιες φορές είναι οι ιστορίες με ηχητική υπόκρουση και τα ταξίδια φαντασίας με την συνοδεία από ήχους που προάγουν την εσωτερική ηρεμία.
    Σε άλλες περιπτώσεις είναι ένα παιχνίδι με τους ήχους που βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση.



  • Στόχοι:

    • Υποστήριξη των κινήτρων, της αυτοσυγκέντρωσης και της επιμονής ως βασικές προϋποθέσεις για τη μάθηση
    • Ανάπτυξη της μεθοδικής μάθησης, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ατομικές ανάγκες
    • Προετοιμασία και συνοδεία κατά τη μετάβαση στο σχολείο
    • Υποστήριξη παιδιών με προβλήματα ανάπτυξης
    • Υποστήριξη ιδιαίτερα προικισμένων παιδιών
    • Μουσική υποστήριξη με όργανα που παράγουν φυσικούς ήχους

    -Τι ακριβώς είναι η ηχοθεραπεία; Ποια είναι η προέλευσή της;
    Σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες, ο συντονισμός είναι η βάση της θεραπείας μέσω του ήχου και της μουσικής, επειδή η αρχή στην ακουστική του συντονισμού δεν ισχύει μόνο για τα όργανα μουσικής αλλά και για το ανθρώπινο σώμα. Όταν τα κύματα ήχου εισέρχονται στο σώμα, τα υγιή κύτταρα αρχίζουν και αυτά να δονούνται και προσπαθούν να επαναφέρουν και να ενδυναμώσουν την κατάσταση υγείας. Η μεταβίβαση των κυμάτων ήχου καθίσταται δυνατή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σώματος σε νερό.
    "Ετσι, ο στόχος της θεραπείας μέσω του ήχου είναι, να ελευθερώσει δονητική ενέργεια και να την μεταφέρει. Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα και η ψυχή του ανθρώπου μπορούν να υποστηριχθούν και να γιατρευτούν.

    Η ηχοθεραπεία έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα αλλά και στις παραδόσεις άλλων λαών της Ανατολής π.χ.στην Ινδία,Κινα και στο Θιβέτ.
    Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τη μουσική για θεραπευτικούς σκοπούς. Υπάρχουν αναφορές μεγάλων θεραπευτών στην αρχαία Ελλάδα, που μπορούσαν θεραπέυσουν τον ασθενή παίζοντας τη λύρα τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Ο Αριστοτέλης παρατήρησε ότι το άκουσμα του φλάουτου διέγειρε τα συνναισθήματα και χαλάρωνε τη συσσωρευμένη ένταση. Ο Πυθαγόρας αναφέρει ότι υπάρχει ισχυρός δεσμός ανάμεσα στον ήχο και στις αισθήσεις και ότι η μουσική ωφελεί ιδιαίτερα την υγεία όταν χρησιμοποιείται με τον κατάλληλο τρόπο.
    Για τους Ινδούς «το σύμπαν δημιουργήθηκε από ένα ηχητικό ερέθισμα που
    πηγάζει από τα βάθη του χάους» το Ωμ θεωρείται για τους Ινδουιστές ο ήχος της δημιουργίας του κόσμου.
    Κάποιοι θεωρούν πατρίδα της ηχοθεραπείας το Θιβέτ, όπου εδώ και αιώνες οι ντόπιοι χρησιμοποιούν ορισμένους ήχους για να θεραπεύσουν ασθένειες. Στα μοναστήρια του Θιβέτ μοναχοί «θεραπεύουν» σωματικές ασθένειες παίζοντας ηχογαβάθες,γκόνγκ και διάφορα άλλα κρουστά σε έναν ορισμένο τόνο.


     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Children

Φίλοι

Copyright Text

Search

Λίγα λόγια για μένα